Mircea Moroianu. emotie_html.


Mircea Moroianu este artist vizual, muzician şi scriitor. Ca artist vizual, Mircea a expus desene din seria emoţie_html în cadrul expoziţiei Fiinţe şi obiecte (Artfooly Gallery, 2016). A participat alături de 16 artişti din cinci ţări la expoziţia internaţională Multicultural Art Walk (2016) din galeria Galateca. În 2017, Mircea a expus la Art Atena, în cadrul NAG (expoziția I AM Y) și la Romanian Design Week, unde a fost prezent cu lucrări și în 2018.

Pe scurt asa am putea creiona cariera artistica de pana acum a lui Mircea Moroianu. De ce ne place acest artist? Desenele lui exploreaza fenomenul standardizarii emotionale prin imprumutarea formelor de exprimare din lumea digitala. Intr-o lume in care limbajul digital se substituie sentimentelor reale, desenele lui Mircea Moroianu, aparent minimaliste, realizate într-o tehnică de „minim efort”, in mod paradoxal nu descriu o stare de alienare, ci o induc.

emoţie_html constă într-o serie de desene despre alienarea prin tehnologie. Ele explorează preluarea expresiilor din lumea online, în viaţa reală.
Digital înseamnă o aproximare a lumii reale. Prin extensie, limbajul şi expresiile digitale nu sunt nimic altceva decât aproximări trunchiate ale trăirilor noastre reale. Emoticoanele, preluate mimetic în viaţa noastră emoţională, instaurează starea de alienare, deoarece trăirile noastre ancestrale ajung să fie decupate după forma reacţiilor de pe facebook.